begroting 2019

Vitaal en Sociaal

Ontmoeten

De thema`s

Producten per thema

Nr.

Thema

product

1.6

Ontmoeten

Statushouders

Wijkaanpak

Leefbaarheid

Thema  1.6:

Ontmoeten

Wat willen we bereiken

We wonen in een stad met sterke en vitale on- en offline netwerken . Inwoners ontmoeten elkaar daar waar zij zich prettig voelen, in eigen netwerken die vanzelfsprekend ontstaan. Ze voelen zich gemotiveerd om vanuit betrokkenheid bij hun straat, buurt, wijk, dorp of kennissenkring tijd vrij te maken voor een ander. Ze zijn bereid en vinden het leuk om hun kennis/kwaliteiten in te zetten voor een ander. Sterke initiatiefkracht bevordert de gezondheid en het welzijn van mensen. Ze zijn meer actief betrokken in de buurt en zorgen voor eigen oplossingen. Voorwaarde is dat zij hun ideeën en initiatieven snel en succesvol kunnen uitvoeren. We willen meer eigenaarschap en verantwoordelijkheid voor leefbaarheid bij Bredanaars. Zo zijn er wijk- en dorpsplatforms, bewonersnetwerken die initiatiefnemers, organisaties en professionals bij elkaar brengen en initiatieven voor leefbaarheid stimuleren en versterken.

Daar waar netwerken niet vanzelfsprekend zijn, bieden we ondersteuning. De gemeente faciliteert inwoners om netwerken te versterken en uit te bouwen. Om met én voor elkaar in de wijk actief te zijn en de (veer)kracht in de wijken te vergroten. Wijken krijgen meer ruimte om zelf keuzes te maken, zonder dat zij aan hun lot worden overgelaten.

We monitoren jaarlijks de voortgang van de platforms, wijkinitiatieven en wijkdeals.

Wat gaan we er voor doen

-   We faciliteren en ondersteunen wijkplatforms bij hun doorontwikkeling naar open wijknetwerken. Zo bouwen we aan een dekkend netwerk van wijkplatforms, die leefbaarheidsinitiatieven versterken, verbreden en vernieuwen.

-   We zijn proactief en preventief in onze aanpak, daar waar we op afstand staan tot aanwezige (informele) netwerken en verbindingen (in volkswijken) ( en waar netwerken beperkt aanwezig zijn (meer diffuse, anonieme instroomwijken). We werken samen en hebben de ambitie om in kwetsbare wijken samen met corporaties, maatschappelijke organisaties, ondernemers en onderwijs het gesprek met bewoners te blijven voeren om te komen tot integrale aanpakken. De focus leggen wij vooral op leefbaarheid (schoon, heel en veilig, met daar waar mogelijk aandacht voor duurzaamheidsaspecten en klimaatadaptatie) en participatie, omdat daar onze directe invloed ligt. We doen dit data gestuurd  met de nieuwe Buurtbarometer en vroeg signalering. We combineren data met inzichten van wijkprofessionals en wijkbewoners in gezamenlijke wijkanalyses (wijkfoto’s). Van daaruit starten we programma’s en activiteiten voor verbetering. Met deze aanpak zijn we in 2018 gestart in Doornbos/Linie en Fellenoord/Schorsmolen. Deze aanpak zetten we in 2019 voort.

-   Vrijwillige inzet wordt steeds belangrijker; naast het gebruikelijke vrijwilligerswerk wordt er steeds meer vrijwillige inzet gevraagd van burgers (burgerparticipatie), op allerlei vlakken en thema’s. Dit vraagt niet alleen het beschikbaar hebben van goed toegeruste vrijwilligers, maar ook het motiveren van andere en meer Bredanaars tot het doen  van een bijdrage. We moeten daarom niet alleen de waarde van hun bijdrage erkennen en deelname faciliteren, maar ook zeker mensen stimuleren om ook hierin deel te gaan nemen. Er komt daarom een nieuwe aanpak voor het waarderen van de inzet van Bredanaars. We zullen dit doen met de campagne Bredase Smaakmakers, waarin we allerlei bijzondere Bredanaars in beeld brengen en laten zien wat hun bijdrage aan (het verhaal van) Breda is.

-   Door wijkgericht te werken kennen wij de behoeften van bewoners. Het gesprek in de wijkplatforms is daarbij belangrijk. De afgelopen jaren werd wijkgericht werken een erkende manier van werken binnen en buiten de gemeente. We ontwikkelen wijkgericht werken door op basis van resultaten in de praktijk. We stimuleren de groei van wijkinitiatieven en -deals. Met ondersteuning van de wijk- en dorpsplatforms  ontstaat een stads dekkend netwerk. We faciliteren toegankelijke open platforms, die snel en soepel leefbaarheidsinitiatieven stimuleren en versterken. We onderzoeken welke instrumenten aansluiten bij de behoefte vanuit wijken om hun leefomgeving vorm te geven en het gesprek daarover te voeren en     handhaven bewezen succesvolle instrumenten voor participatie en betrokkenheid van inwoners, zoals Breda Begroot.

-   We zetten onze integrale aanpak statushouders onverminderd voort om nieuwkomers in Breda een nieuw thuis te geven. Daarvoor ondersteunen we hen op het gebied van werken, taal, wonen en ontmoeten. De precieze rijksmiddelen voor statushouders worden later dit jaar bekend.

-   Ontmoeten kan op vele manieren. Wijkcentra blijven bestaan. Besturen van wijkcentra krijgen ondersteuning op maat voor een sluitende exploitatie van wijkcentra en een steviger financieel fundament. Daardoor zijn ze minder kwetsbaar. We bieden ondersteuning door (business)coaches.

Sociale cohesie
Score sociale cohesie

GBM

Meeteenheid: Score tussen 1 en 10

Realisatie 2015

Realisatie 2016

Realisatie 2017

Streefwaarde 2018

Streefwaarde 2019

Score sociale cohesie

6,0

6,1

Zie opmerking

> 6

Deze indicator is gebaseerd op de bewonersenquête (GemeenteBeleidsMonitor) die in oneven jaren wordt uitgevoerd. Om die reden is voor 2018 geen streefwaarde bepaald.

Leefbaarheid
Gemiddeld rapportcijfer dat bewoners geven voor het prettig wonen in de buurt

GBM

Meeteenheid: Score tussen 1 en 10

Realisatie 2015

Realisatie 2016

Realisatie 2017

Streefwaarde 2018

Streefwaarde 2019

Gemiddeld rapportcijfer dat bewoners geven voor het prettig wonen in de buurt

7,7

7,6

wordt niet gemeten in 2018

7,5

Deze indicator is gebaseerd op de bewonersenquête (GemeenteBeleidsMonitor) die in oneven jaren wordt uitgevoerd.

Vangnet
% inwoners dat niet terug kan vallen op familie, vrienden of mensen in de buurt als hulp of zorg nodig is

Meeteenheid: %

Realisatie 2015

Realisatie 2016

Realisatie 2017

Streefwaarde 2018

Streefwaarde 2019

% inwoners dat niet terug kan vallen op familie, vrienden of mensen in de buurt als hulp of zorg nodig is

7,0

6,0

Zie opmerking

6%

De streefwaarde wordt bepaald in overleg met de thematafel.