begroting 2019

Duurzaam wonen

Breda is een duurzame en bestendige stad

De thema`s

Producten per thema

Nr.

Thema

product

3.5

Breda is een duurzame en bestendige stad

Milieubeheer

Natuur en milieueducatie

Groen en water

Openbaar groen en (open lucht) recreatie

Thema  3.5:

Breda is een duurzame en bestendige stad

Wat willen we bereiken

Breda wil in 2044 CO2-neutraal en in 2050 klimaatbestendig zijn. Daarom willen we 50% energie besparen en de rest duurzaam opwekken. Om deze doelen te halen moeten zo’n 2.700 woningen per jaar gasloos en energiezuinig worden. Breda wil in 2030 de eerste Europese stad in een groen park zijn.
In 2030 zamelt Breda een zo hoog mogelijk aandeel grondstoffen in per inwoner. De hoeveelheid huishoudelijk restafval is in 2020 nog 127 kg per inwoner en in 2030 zo dicht mogelijk bij 0 kg.

Wat gaan we er voor doen

We intensiveren de uitvoering van de Duurzaamheidsvisie Breda 2030. De hierin voorgestelde maatregelen worden verder geconcretiseerd in het Uitvoerings Programma Klimaat (UPK). In 2019 zal hiervan een groter deel worden ingezet voor de energietransitie dan in voorgaande jaren. Prioritering in projecten binnen het UPK is hiervoor noodzakelijk."

In de Wijkenergieplannen beschrijven we de beste maatregelen per wijk/buurt  voor verduurzaming van woningen en bedrijven, en welke alternatieve energiebronnen voorhanden en toepasbaar zijn. De Wijkenergieplannen moeten voor 2021 gereed zijn, inclusief de prioritering in volgorde van uitvoering. We gebruiken de ervaringen uit de 3 pilotwijken (Hoge Vught, Linie-Zuid en Prinsenbeek) en de CO2-neutrale routekaart in 2018. Inzet is 50% energiebesparing en 50% transitie (van fossiel naar duurzaam).
In 2020 zijn de windmolens langs de A16 gereed. De visie op zonne-energie gaat aangeven waar op maaiveldniveau mogelijkheden zijn voor het plaatsen van zonne-velden. In eerste instantie gaan we uit van het benutten van daken van huizen en gebouwen. Voor opwekken van duurzame warmte onderzoeken we mogelijkheden van  zonnecollectoren en geothermie. We gaan door met de verduurzaming van bedrijven(terreinen) en de gemeentelijke organisatie.
Met de Provincie Noord-Brabant spraken we af bij te dragen aan de uitvoering van het Natuur Netwerk Brabant. Van de ambitie om 144 hectare natuur te realiseren is al 120 hectare  uitgevoerd. Waar mogelijk versterken we de natuur nog verder om invulling te geven aan onze ambitie om als eerste stad in Europa in een park te liggen. Natuurontwikkeling zorgt niet alleen voor een betere leefwereld voor flora en fauna. We kunnen daarmee ook beter de gevolgen van klimaatverandering opvangen (klimaatadaptatie). Voorbeelden zijn projecten als het doortrekken van de Mark, tegels er uit, groen er in, aanleg van een fontein en de ontwikkeling van Natuurpoort Wolfslaar. Ook bij de ontwikkeling van Havenkwartier en CSM-terrein zijn er mogelijkheden voor natuurontwikkeling.
Met VANG (Van Afval Naar Grondstof) werken we naar optimaal hergebruik van afval en dragen bij aan een circulaire economie. We zetten de ingezette weg voort en ontwikkelen deze door.
Het thema ‘biobased-economy’ verankeren we in de organisatie en in pilot projecten, zoals de ‘biobased’ verbouwing Wolfslaar.

150 kv
Sinds geruime tijd onderzoekt het Rijk de mogelijkheid tot het uitbreiden van het netwerk van hoogspanningsverbindingen in Zuidwest-Nederland. Concreet betreft dit het toevoegen van een 380 kV-verbinding van Borssele naar Tilburg. De regio West-Brabant heeft sinds 2015 intensief samengewerkt om de “meest acceptabele verbinding” te adviseren aan toenmalig minister Kamp van ministerie van EZ. Dit leidde medio 2017 tot een advies, dat integraal is overgenomen door de minister en op dit moment wordt uitgewerkt.

Gemeente Breda adviseerde in dat traject voor een trace dat zo weinig mogelijke natuur doorsnijdt en zoveel mogelijk aansluit bij bestaande verbindingen. De keuze viel daarmee op een noordelijk trace, dat leidt tot een 150 kV-verbinding die noodzakelijk blijft voor stroomvoorziening in Breda en Etten-Leur. Het ondergronds brengen (verkabelen) van deze verbinding is een uitgangspunt waaraan zeer veel waarde wordt gehecht. Gemeente Breda heeft om die reden een pilotstatus voor het verkabelen van de bestaande hoogspanningsverbinding 150 kV door de wijken Haagse Beemden en Wisselaar.

Door het voeren van een duurzaam inkoopbeleid, dragen we bij aan het waarborgen van duurzame productie en consumptie. We zijn ons bewust van de noodzaak om duurzaam in te kopen en aan te besteden. Door hier actief mee bezig te zijn geeft Breda zelf het goede voorbeeld.

Energie en klimaat
Klimaatneutraal in 2044, uitstoot CO2 in kiloton per jaar

CO2 monitor Milieu en Mobiliteit

Meeteenheid: Kton

Realisatie 2015

Realisatie 2016

Realisatie 2017

Streefwaarde 2018

Streefwaarde 2019

Klimaatneutraal in 2044, uitstoot CO2 in kiloton per jaar

888,0

855,0

733

704

De ambitie is Breda klimaatneutraal in 2044 (0 CO2). Op basis van de meest recente cijfers stellen we  jaarlijks de streefwaarden bij.

Fijnstof
Aantal dagen per jaar dat concentratie PM10 meer is dan 50 µg/m3.

RIVM meetstation Breda

Realisatie 2015

Realisatie 2016

Realisatie 2017

Streefwaarde 2018

Streefwaarde 2019

Aantal dagen per jaar dat concentratie PM10 meer is dan 50 µg/m3.

12,0

6,0

11,0

12

Zie opmerking

De ambitie is om het aantal dagen overschrijding zover mogelijk terug te brengen. De streefwaarde is minimaal het niveau van de afgelopen drie jaar. Dat compenseert enigszins de uitzonderlijke uitschieters.

Restafval
Maximaal aantal kilo restafval per inwoner per jaar

www.waarstaatjegemeente.nl

Meeteenheid: KG

Realisatie 2015

Realisatie 2016

Realisatie 2017

Streefwaarde 2018

Streefwaarde 2019

Maximaal aantal kilo restafval per inwoner per jaar

180,0

188,0

155,0

142

135

In 2030 moet het aantal kg restafval per inwoner bij benadering nul zijn.